Słodki listopad: Pomysł na pleśniak
Pleśniak to pyszne ciasto, w którym główną rolę grają jabłka.
Z jabłek można zrobić naprawdę wszystko. Jako, że na jesieni jabłek zatrzęsienie, proponujemy Wam pomysł na pyszny, słodki, jakże jabłkowy pleśniak. Do dzieła!
REKLAMA
Bogate w witaminę C, soczyste, słodko-kwaśne – jabłka. Używane są nie tylko do ciast i deserów, ale również jako dodatek do wytrawnych dań.
Tym razem jednak, aby nieco osłodzić sobie ponure listopadowe dni, pozostaniemy przy słodyczach. Żeby przygotować pleśniak, potrzebujesz:
- 4 szklanki mąki,
- 5 jaj,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kostkę tłuszczu,
- 2 szklanki cukru
- Słoik musu jabłkowego do ciast
Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito do dużej miski. Dodaj żółtka, tłuszcz i niepełną szklankę cukru. Wszystko razem starannie zagnieć. Następnie podziel ciasto na trzy nierówne części: większą i dwie mniejsze. Mniejsze części włóż na kilka minut do zamrażalnika.
Dużą formę posmaruj tłuszczem, posyp mąką. Wyłóż spód formy korzystając z największej części ciasta. Równomiernie nałóż na ciasto mus jabłkowy. Kolejno mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i posyp nim mus, tak aby je zakryło.
Ubij pianę z białek. Kiedy będzie już sztywna dodaj cukier i dalej ubijaj. Rozprowadź pianę na cieście, następnie zetrzyj na tarce ostatnią część ciasta i delikatnie oprósz nim pianę.
Piecz w temperaturze około 180 stopni przez około 45 minut. Smacznego!
Tym razem jednak, aby nieco osłodzić sobie ponure listopadowe dni, pozostaniemy przy słodyczach. Żeby przygotować pleśniak, potrzebujesz:
- 4 szklanki mąki,
- 5 jaj,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kostkę tłuszczu,
- 2 szklanki cukru
- Słoik musu jabłkowego do ciast
Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito do dużej miski. Dodaj żółtka, tłuszcz i niepełną szklankę cukru. Wszystko razem starannie zagnieć. Następnie podziel ciasto na trzy nierówne części: większą i dwie mniejsze. Mniejsze części włóż na kilka minut do zamrażalnika.
Dużą formę posmaruj tłuszczem, posyp mąką. Wyłóż spód formy korzystając z największej części ciasta. Równomiernie nałóż na ciasto mus jabłkowy. Kolejno mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i posyp nim mus, tak aby je zakryło.
Ubij pianę z białek. Kiedy będzie już sztywna dodaj cukier i dalej ubijaj. Rozprowadź pianę na cieście, następnie zetrzyj na tarce ostatnią część ciasta i delikatnie oprósz nim pianę.
Piecz w temperaturze około 180 stopni przez około 45 minut. Smacznego!
PRZECZYTAJ JESZCZE